Gastgezinnen/Gastouders voor een semester

Gastgezinnen gezocht voor Amerikaanse studenten in Amsterdam

Vanwege de recente corona crisis worden studenten momenteel niet in gastgezinnen geplaatst.

Aanmelding voor onze database is wel mogelijk en welkom!

Wilt u gastgezin/gastouder worden voor een internationale student in Amsterdam?

Studenten die via de Amerikaanse uitwisselingsorganisatie CIEE in Amsterdam komen studeren aan de Universiteit van Amsterdam, kunnen kiezen om te wonen in een studentenhuis of bij een gastgezin. Er zijn altijd een aantal studenten die bewust kiezen voor een gastgezin (= homestay). Deze studenten zijn geïnteresseerd in de Nederlandse cultuur, ze houden van het gezinsleven en ze zoeken een stukje geborgenheid. Kortom, ze zijn op zoek naar een gezellig home away from home.

CIEE

CIEE is een van de grootste spelers in Amerika op het gebied van studentenuitwisselingen van Amerikaanse universiteiten. CIEE heeft in tientallen programma’s in meerdere landen wereldwijd. Het Center in Amsterdam is er hier één van. CIEE Amsterdam ontvangt elk semester een groep van ongeveer 80-130 Amerikaanse studenten pre-corona. Voor meer informatie zie: www.ciee.org.

Alle gezinssamenstellingen zijn welkom: alleenstaand, met of zonder kinderen, gepensioneerd of nog aan het werk.

Van het gastgezin verwachten we een zekere mate van nieuwsgierigheid naar de internationale student. Het gastgezin vindt het leuk om een nieuw ‘gezinslid’ op te nemen in het gezin/huishouden om hem/haar zo kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur.

De periode waarvoor u gastgezin bent is doorgaans voor één semester. Het semester loopt van eind januari tot begin juni of van eind augustus tot half december.

 • Voor het voorjaarssemester  zoeken we gastgezinnen in Amsterdam voor de periode eind januari – begin juni.
 • Voor het najaarssemester zoeken we gastgezinnen in Amsterdam voor de periode mid augustus – eind december.

Voorwaarden gastgezinnen Amsterdam

 1. U woont in Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Slotermeer, etc.
 2. In het gastgezin wordt Nederlands gesproken.
 3. U heeft een zelfstandige slaapkamer (met slot) beschikbaar voor de student.
 4. De slaapkamer heeft een internetverbinding (wireless of met internetkabel).
 5. U gaat er mee akkoord dat een medewerker van CIEE vooraf een bezoek brengt aan uw huis om kennis te maken met u en de kamer te beoordelen.
 6. Tenminste één keer per week wordt er ‘s avonds gezamenlijk gegeten met de student. Verder is het mogelijk dat de student vrije toegang heeft tot de keuken voor ontbijt en/of lunch. Kosten hiervoor zijn voor rekening van het gastgezin.
 7. Inschrijving bij gemeente op het gastgezinadres is mogelijk voor de student.
 8. In het huis zijn er adequate middelen aanwezig in het geval van een noodsituatie. Bijvoorbeeld een CO2-meter, een rookmelder (ook in de kamer van de student) en/of andere brandbestrijdende middelen.
 9. U bent bereid om een uittreksel van goed gedrag te overleggen.
 10. Als gastgezin kunt u een referent opgeven die wij mogen bellen voor een zogenaamde ‘referentiecheck’. Dit kunnen familieleden, buren, vrienden of collega’s zijn die het gezin goed kennen.

Onkostenvergoeding

De onkostenvergoeding voor een semester bedraagt €2500,-. Dit bedrag wordt in vier termijnen aan het einde van elke maand aan u uitbetaald.

Aanmelding

Als u interesse heeft en voldoet aan de voorwaarden, zullen we een persoonlijke afspraak met u maken om langs te komen. Aan de hand van dit bezoek stellen wij een gezinsprofiel op, die wij zullen gebruiken om een student aan u te matchen.

Voor vragen danwel het maken van een afspraak neem contact op met onze Student Services Coordinator: Lindsay Morehouse: lmorehouse@ciee.org / 020-6202269.

Homestay